Er zit nog steeds veel suiker in pakjes sap, vruchtendrank en frisdrank voor kinderen. Er zijn in het afgelopen jaar wel stappen gezet door fabrikanten om het suikergehalte te verlagen, maar nog altijd bevatten veel pakjes drinken (200 ml) zo’n 3 tot 5 suikerklontjes.

Het Voedingscentrum voerde een analyse uit van het suikergehalte in pakjes drinken en maakte daarop verschillende foto’s van pakjes drinken met de hoeveelheid suikerklontjes ernaast.  Het gaat in totaal om 45 pakjes drinken van uiteenlopende merken. In 6 pakjes was het suikergehalte verlaagd met maximaal 1 klontje suiker. En in 6 gevallen is het suikergehalte met meer dan 2 klontjes verlaagd. In 2 pakjes zit meer suiker. Dat betekent dat in meer dan twee derde van de pakjes niets is veranderd aan het suikergehalte.

Omdat er op de verpakking vaak fruit te zien is, kunnen ouders het idee krijgen dat deze pakjes gezond zijn voor kinderen. En kinderen willen ze graag hebben omdat ze er leuk uitzien, soms met vrolijke kinderfiguurtjes. Ook door termen op de verpakking als ‘zonder toegevoegd suiker’, ‘natuurlijk’ of ‘puur sap’ lijkt het alsof het om gezonde producten gaat, terwijl er dan nog steeds een flinke hoeveelheid suiker in kan zitten.

Bron: voedingscentrum